TESTOLVASÁS-TESTTARTÁS ELEMZÉS - Labor Gym Egészségcentrum Nyíregyháza

Mi is az a testtartás?

A Magyar Értelmező Kéziszótár szerint testtartás az a jellegzetes mód, ahogyan az ember állás, járás, ülés közben a testrészeit tartja. A mozgásszervekkel foglalkozó szakemberek kiegészítik ezt a definíciót azzal, hogy a test különféle részei közötti kapcsolat, anatómiai elrendezés.

A testtartás azonban jóval többet jelent ennél, hiszen magába foglalja azt is, hogyan érezzük magunkat a bőrünkben, mennyire vagyunk energikusak, feszültek vagy lazák, utalhat sérülésekre, műtétekre, sőt, jellemünkre, vagy pillanatnyi fizikai és mentális állapotunkra is.

A testtartás sokban hasonlít az ujjlenyomatunkhoz, egyedi, ránk jellemző.

A testolvasás és a testtartás elemzés az állapotfelmérés alappillérét képezi. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy testtartásunk analíziséből rengeteg következtetés vonható le. A fájdalom valódi forrásának megállapításában a leghatékonyabb segítséget a páciens testének alapos megismerése nyújtja.

A testolvasás és a testtartás elemzése segít feltérképezni és
megkülönböztetni egymástól a csontos elváltozásokat illetve az izom- vagy izompólyaegyensúly megbomlásokat test-szerte. A fájdalom forrása ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a fájdalom jelentkezésének helyével, így gyakran az érintett területen kívül más, látszólag egészséges testrészeket is kezelnünk kell ahhoz, hogy hatékonyabban össze tudjukállítani az izomegyensúly helyreállítását célzó terápiát (gyógytorna, masszázs, kineziológiai tapasz, csontkovácsolás, edzés).

Ezen felül segít bennünket edzőket abban is, hogy személyre szabott, ezáltal valóban hatékony kezelést, tüneti helyett oki terápiát tudjunk összeállítani a páciens számára, képessé
váljunk egyszerűen és érthetően tájékoztatni őt a kór kialakulásának okairól, illetve praktikus, a mindennapokban is használható tanácsokat adhassunk. A gyógyuláshoz ugyanis
elengedhetetlen, hogy a páciens megismerje és megértse saját betegsége természetét, tisztában legyen azzal, hogyan alakult ki, illetve mit kell tennie a mindennapokban annak érdekében,
hogy krónikus panaszai csökkenjenek, vagy akár meg is szűnjenek.

KEDVES VENDÉGEINK! A TESTOLVASÁS, TESTTARTÁSELEMZÉS FEHÉRNEMŰBEN TÖRTÉNIK! KÉRJÜK AZ IDŐPONT EGYEZTETÉS ELŐTT EZT VEGYÉK FIGYELEMBE!

06 30 548 15 70

labornyiregyhaza@gmail.com