SÚLYEMELÉS ERŐEMELÉS - Labor Gym Egészségcentrum Nyíregyháza

Súlyemelés, erőemelés

Hála a CrossFitnek (ugyanis a CrossFit 60 %-a súlyemelés) a súlyemelés ismét a köztudatba kerülhetett. Egy nehézatlétikai sportágról beszélünk, ami kitűnően alkalmas a robbanékonyságunk és erőnk fejlesztésére (és még sok másra). Általa megtanulhatjuk az igencsak nagy súlyokat biztonságosan és sérülés nélkül mozgatni! Személy szerint (Németh Szabolcs) én kötelezővé tenném azok számára, akik valaha is komolyabb súlyt ragadtak a kezükbe.

A súlyemeléshez tartozó versenyszámok (1973. Január 1-jétől már csak két fogásnemben rendezik a versenyeket.) Ma 2 gyakorlatban versenyeznek a sportolók: szakítás és lökés. A szakításban egy mozdulattal kell a fej fölé juttatni a választott súlyt, a lökésnél pedig az első mozdulattal mellre (vállra) kell venni, majd onnan kilökni a fej fölé. Könnyűnek hangozhat, de higgyétek el, nem az!

A legkomplexebb mozdulatok ezek, nincs olyan testrészünk, amelyik valamilyen formában ne venne részt bennük. A súlyemelés főbb kiegészítő gyakorlatai a különböző guggolások, elemelések, kiemelések, felhúzások, nyomások és a core (törzs) izmok hatékony erősítése.

Mit várhatsz a súlyemeléstől?

Robbanékony és hirtelen nagy erőleadásra képes testet épít. Valljuk be, nem nagyon tudunk olyan sportágat felhozni, ahol ne vehetnénk hasznát ilyen képességeknek! A nehézatlétikában, mindig is fontos szerepe volt a súlyemelésnek, manapság viszont egyre nagyobb szerepet kap a küzdősportolók és labdajátékosok alapozásában is (végre!). Tévhiteket eloszlatva a súlyemelők nem kötött izomzatú, nagydarab emberek. Sőt!

Az ízületi mozgékonyságnak itt kifejezetten fontos szerepe van, így nagy hangsúlyt fektetnek a lazításra, nyújtásra, mobilizálásra, hiszen ezek nélkül nem lenne igazán sikeres egyik gyakorlat sem. Testi feltételek nincsenek, lehetsz gyenge, erős vagy még erősebb, a gyakorlással és alapozással egyre erősebb leszel, a technika csiszolásával pedig a fejlődés megállíthatatlan. Viszont ha nem szereted a lábedzést, akkor ez sajnos nem a te sportod. Ha erős lábakat, feneket (ami a legkerekebb lesz), hátat és vállakat szeretnél, akkor nálunk megtalálod a számításaidat!

06 30 548 15 70

labornyiregyhaza@gmail.com