KINEZIOLÓGIAI-TAPASZ - Labor Gym Egészségcentrum Nyíregyháza

KINEZIOLÓGIAI-TAPASZ

A KINEZIOLÓGIAI-TAPASZ A kineziológiai tapasz terápia a mozgásszervi problémák kezelésében az egyik leghatékonyabb módszer. Legyen szó korlátozott ízületi mozgásokról, derék-hát, nyak, csípő, térd, de akár fejfájásról, gyulladásos tünetekről, gerincferdülésről, lúdtalpról, testtartásjavításról vagy kismamák esetében a gerinc tehermentesítéséről és a hasizmok szétnyílásának megelőzéséről.

A kineziológiai tapasz szinte minden mozgásszervi rehabilitációs területen képes segítséget nyújtani. A KINESIO-TAPE RÖVID TÖRTÉNETE A kineziológiai szalagot a ’70-es évek derekán a japán származású Kenzo Kase orvos kiropraktőr fejlesztette ki az addig merev ragasztószalagokkal, kötésekkel rögzített izmok, ízületek, végtagok gyógykezelésének forradalmi alternatívájaként. A merev kötések ugyanis jelentősen akadályozzák a sérült testrész mozgását, lassítva így a gyógyulás folyamatát.

Az emberi bőrhöz hasonló erősségű, hosszirányban rugalmas, mozgékony pamutszalagok azonban anélkül rögzítik a sérült izmokat, ízületeket, hogy jelentősen korlátoznák azok szabad mozgását, így lényegesen felgyorsulhat az ízületi és izomproblémák gyógyulási ideje. A szivárvány minden színében tündöklő, a test különböző részeire ragasztott szalagok a 2008-as olimpián tűntek fel először a nagy nyilvánosság előtt, a 2012-es olimpián pedig már a sportolók közel egyharmada viselt kinesio-tape-et, azaz kineziológiai szalagot, tapaszt.

A tape a legtöbb mozgásszervi megbetegedés esetében kivételesen hatékony kiegészítő terápiának bizonyul, a sportolók számára pedig gyakran maga a megváltás, még akkor is, ha ma még nem tudunk minden esetben pontos magyarázatot adni a hatásmechanizmusra. Nem csoda, hogy világszerte egyre több szakember alkalmaz tape-et a kezelés során, és egyre kevesebb olyan sportolót látni, aki nem visel színes szalagokat a testén.

MI IS AZ A TAPE?

A tape egy vékony, rugalmas pamutszalag akril ragasztóval ellátva, így latex-érzékenységgel küzdők is bátran használhatják. Mentes a kémiai hatóanyagoktól, ennek ellenére képes arra, hogy rövid időn belül, mellékhatások nélkül csökkentse a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot. Bőrbarát, lég- és vízáteresztő, mintegy második bőrként funkcionál.

HOGYAN HAT A TAPE?

A különleges technikával felragasztott szalag hatására: • csökken a fájdalomérzékelő receptorokra nehezedő nyomás • javul a vér- és nyirokkeringés hatékonysága, azaz gyorsul szöveti regeneráció • stabilizálódnak az izmok, szalagok, ízületek • csökken a sérült szövet terhelése • aktivizálódnak a fájdalomcsillapító neuronok (idegsejtek) • javul a mozgás hatékonysága azáltal, hogy elősegíti az izmok proprioceptív (különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének megfelelő érzékelése) válaszát.

06 30 548 15 70

labornyiregyhaza@gmail.com